
Bottnar:
140 g (1,5 dl) strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljpulver
30 gram smör
1 dl mjölk
120 g (2 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g hackade hasselnötter
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form 16 i diameter.
- Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.
- Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.
- Vänd ner mjöl, hasselnötter och bakpulver i äggblandningen.
- Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten.
- Baka i 20-25 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.
- Låt tårtbottnen svalna helt.
Mascarponemousse med karamelliserad vit choklad:
200 g vit choklad
80 g (ca 0,75 dl) mjölk
3 gelatinblad
200 g mascarpone
200 g (2 dl) grädde
Gör såhär:
- Ställ ugnen på 180 grader.
- Lägg gelantinbladen i blöt.
- Hacka chokladen och lägg utspritt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills chokladen börjar bli gyllene. Låt svalna och mixa chokladen.
- Vispa grädden.
- Koka upp mjölken och smält gelantinbladen i mjölken.
- Slå mjölken över chokladen och rör till en slät kräm.
- Tillsätt marscaponen, rör slätt och låt svalna lite.
- Vänd försiktigt i den vispade grädden.
- Tillsätt den karamelliserade vita chokladen.
- Häll smeten i en silikonform 16 cm och ställ i frysen.
Fyllning och spackling:
600 g (6 dl) grädde
3 gelatinblad
1 vaniljstång
200 g (ca 2 dl) vit choklad
150 g färskost
30 g (0,5 dl) florsocker
Gör såhär:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Häll grädden i en kastrull.
- Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen. Lägg även i vaniljstången för extra smak.
- Värm upp grädden och lägg i gelatinbladen. Låt kallna. Viktigt att den är helt kall innan den vispas.
- Hacka den vita chokladen fint.
- Medan pannacottan kallnar så vispa färskosten och florsockret i 3 minuter tills den ändrar konsistens till en mjuk massa.
- När pannacottan är kall så vispa upp den till en toppig fin kräm.
- Tillsätt den hackade chokladen och färskosten.
Dekoration, macarons:
70 g (2 st) äggvita
30 g (ca 0,3 dl) strösocker
70 g (ca 1 dl) florsocker
90 g (ca 2 dl) mandelmjöl
90 g (1,5 dl) florsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 150 grader, vanlig ugn.
- Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker med den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.
- Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.
- Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter. Baka på 150 grader i 13 minuter.
Fyllning macarons:
50 g kokosgrädde
10 g glykos
50 g vit choklad
75 g vispgrädde
10 g malibu
Gör såhär:
- Koka upp kokosgrädde och glykos i en kastrull.
- Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll den varma vätskan över och mixa med en stavmix. Tillsätt den vanliga grädden och eventuellt malibu.
- Låt stå och bli helt kallt i kylen, vispa sedan upp och spritsa på macaronsen.
- Doppa sedan macaronsen i kokos så fyllningen inte syns.
Montering:
- Dela tårtbotten på tre.
- Lägg en botten på ett valfritt underlag, en fin tallrik eller tårtfat.
- Lägg på mascarponemoussen.
- Lägg på en botten till.
- Spritsa ut fyllningen med färskost och vit choklad.
- Lägg på den sista bottnen och spackla tårtan med fyllningen med färskost och vit choklad.
- Täck tårtan med kokos
- Dags att dekorera, låt fantasin flöda. Jag kommer ha kokosmacarons och raffaello.

