Lussekatt, lussebulle, lussekuse, gulsnuda, nej nu hittar jag bara på. Men denna katt går att experimentera med hur mycket som hels. Ja jag följer trenden med lussebullssnurrandet på ett annat sätt men dessa godingar är fyllda med vaniljkräm! Mums! Vaniljkräm lixom, vad kan gå fel.. 

recept: 
 
  • 1 pkt jäst (50g)
  • 5 dl standard mjölk 
  • 2 pkt saffran (1g)
  • 150g rumstempetar smör
  • 250g kesella
  • 17 dl mjöl 
  • 2 dl socker 
  • 1 nypa salt 
 
Smula jästen i en bunke och värm mjölken till 30 grader. lös upp jästen i den varma mjölken. 

tillsätt saffran, socker, lite av mjölet, kesella, salt. när degen gått ihop tillsätt resten av mjölet. 
 
 
till sist i med det rumstempererade smöret. Låt det bli en smidig glansig deg. 

låt jästa 20 min. 

rulla lussekatterna och låt dom jäsa under bakduk ca 1-1,5h eller till dubbel storlek. 

vaniljkräm: 
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50g rumstempererat smör

  1. Lägg vanilj och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse. Häll sedan detta över vaniljmjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en bunke och låt svalna.