(null)

(null)


Bottnar: 


140 g (1,5 dl) strösocker 

2 ägg

1 tsk vaniljpulver 

30 gram smör

1 dl mjölk

120 g (2 dl) vetemjöl

1 tsk bakpulver

100 g hackade hasselnötter 


Gör såhär: 


  1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form 16 i diameter.
  2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.
  3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.
  4. Vänd ner mjöl, hasselnötter och bakpulver i äggblandningen.
  5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten. 
  6. Baka i 20-25 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.
  7. Låt tårtbottnen svalna helt.




Mascarponemousse med karamelliserad vit choklad: 


200 g vit choklad 

80 g (ca 0,75 dl) mjölk

3 gelatinblad

200 g mascarpone

200 g (2 dl) grädde



Gör såhär:


  1. Ställ ugnen på 180 grader. 
  2. Lägg gelantinbladen i blöt. 
  3. Hacka chokladen och lägg utspritt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills chokladen börjar bli gyllene. Låt svalna och mixa chokladen.
  4. Vispa grädden. 
  5. Koka upp mjölken och smält gelantinbladen i mjölken. 
  6. Slå mjölken över chokladen och rör till en slät kräm. 
  7. Tillsätt marscaponen, rör slätt och låt svalna lite. 
  8. Vänd försiktigt i den vispade grädden. 
  9. Tillsätt den karamelliserade vita chokladen. 
  10. Häll smeten i en silikonform 16 cm och ställ i frysen. 




Fyllning och spackling: 


600 g (6 dl)  grädde 

3 gelatinblad 

1 vaniljstång 

200 g (ca 2 dl) vit choklad 

150 g färskost

30 g (0,5 dl) florsocker 


Gör såhär: 


  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 
  2. Häll grädden i en kastrull. 
  3. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen. Lägg även i vaniljstången för extra smak. 
  4. Värm upp grädden och lägg i gelatinbladen. Låt kallna. Viktigt att den är helt kall innan den vispas. 
  5. Hacka den vita chokladen fint. 
  6. Medan pannacottan kallnar så vispa färskosten och florsockret i 3 minuter tills den ändrar konsistens till en mjuk massa. 
  7. När pannacottan är kall så vispa upp den till en toppig fin kräm. 
  8. Tillsätt den hackade chokladen och färskosten. 


Dekoration, macarons: 


70 g (2 st) äggvita

30 g (ca 0,3 dl) strösocker 

70 g (ca 1 dl) florsocker 

90 g (ca 2 dl) mandelmjöl

90 g (1,5 dl) florsocker 


Gör såhär: 


  1. Sätt ugnen på 150 grader, vanlig ugn.
  2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker med den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.
  3. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl.  Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.
  4. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter. Baka på 150 grader i 13 minuter. 


Fyllning macarons:


50 g kokosgrädde

10 g glykos

50 g vit choklad

75 g vispgrädde

10 g malibu


Gör såhär: 

  1. Koka upp kokosgrädde och glykos i en kastrull.
  2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll den varma vätskan över och mixa med en stavmix. Tillsätt den vanliga grädden och eventuellt malibu.
  3. Låt stå och bli helt kallt i kylen, vispa sedan upp och spritsa på macaronsen. 
  4. Doppa sedan macaronsen i kokos så fyllningen inte syns. 


Montering: 


  1. Dela tårtbotten på tre. 
  2. Lägg en botten på ett valfritt underlag, en fin tallrik eller tårtfat. 
  3. Lägg på mascarponemoussen. 
  4. Lägg på en botten till. 
  5. Spritsa ut fyllningen med färskost och vit choklad.
  6. Lägg på den sista bottnen och spackla tårtan med fyllningen med färskost och vit choklad. 
  7. Täck tårtan med kokos
  8. Dags att dekorera, låt fantasin flöda. Jag kommer ha kokosmacarons och raffaello. 

(null)

(null)