Mini citronpaj med maräng alltså.. behöver man egentligen säga något mer? Ett sprött mördegsskal en supersyrlig krämig lemoncurd och en söt maräng. MUMS! 

 

Ingredienser lemoncurd: 

 

2 citroner (ekologiska) 

3 äggulor

2dl socker

100g smör

 

Gör såhär: 

 

Tvätta citronerna och använd både saften och riv skalet fint, gärna med zestjärn. 

Vispa ihop äggulor och socker i en rostfri bunke. Ställ över vattenbad, tillsätt citronjuice och citronzest. Låt det tjockna till en fin och slät kräm. Ställ sedan undan skålen med din citronkräm och rör ned smöret. Lemoncurden ska vara krämig, len och blank! 

 

ingredienser mördeg: 

150g kallt smör

4dl mjöl

1dl florsocker 

1 ägg 

1tsk vaniljsocker 

 

Starta ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienser utom ägget, knåda aldrig en mördeg. Jobba sedan in ägget. Låt degen vila i kylen i 30 min. Kavla sedan ut på mjölat bord och tryck ut degen i pajformarna. Grädda mitt i ugnen ca 7-10 min. Låt svalna helt innan du lägger i lemoncurden i dina formar. 

 

Ingredienser maräng: 

 

3 äggulor 

1,5 dl socker 

1krm ättika eller vit vins vinäger 

 

Gör såhär: 

 

Vispa äggvitorna till ett fast skum, fortsätt att vispa och tillsätt sockret lite i taget. Till sist ta i ättikan. Vispa till en toppig maräng. 

 

Montering: 

 

När mördegsbottnarna har svalnat helt så klicka i lagom med lemoncurd och sedan spritsar du eller lägger på marängen. Bränn gärna av marängen med en brännare eller ställ i ugnen på 220g tills pajerna har fått en fin gyllenbrun yta.