Ingredienser:
170g kallt smör
4,5 dl mjöl
0,75 dl florsocker
1 msk socker
1 ägg
Gör såhär:
1. Nyp ihop alla ingredienser förutom ägget så degen går ihop.
2. Tillsätt ägget. Låt degen vila i kylskåp 30 min.
3. Tryck ut i en klädd form 20x20 cm och grädda i 15 min på 170 grader.
4. Ta ut och låt svalna något.
Vaniljkräm:
3 dl mjölk
1,5 krm vaniljpulver
1 dl strösocker
4 äggulor
0,5 dl maizenamjöl
50 g smör
Gör såhär:
- Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
- Låt svalna något och häll sedan över mördegen.
Strö över 150 g sockrade svarta vinbär.
Havresmul:
170 g smör
1 dl socker
2 dl havregryn
1,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla ingredienser och smula över svarta vinbären och grädda på 170 grader i ca 20 minuter.
2. Låt svalna helt innan du skär upp rutorna.
