Bröd
20 g jäst
2 dl mjölk
1 msk strösocker
½ tsk salt
75 g smör, mjukt
1 ägg
7 dl vetemjöl
smör till formen
Pesto fyllning:
2 krukor basilika
1/2 dl pinjenötter
1 riven vitlöksklyfta
1 dl finriven parmesanost
1 1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör såhär:
- Smörj en avlång form som rymmer minst 1 ½ liter eller lägg i en bit bakplåtspapper.
- Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken.Rör i socker, salt, lite smör i taget och ägget.
- Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig i cirka 10 minuter.
- Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 1 timme. Gör peston: mixa alla ingredienser.
- Sätt ugnen på 185 grader. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Baka ut degen till en rektangel, ½–1 centimeter tjock.
- Bred på peston rulla ihop degen på längden. Skär degen i tre remsor på längden och fläta ihop remsorna.
- Lägg flätan i formen och vik in den ena kanten åt det ena hållet och den andra kanten åt motsatt håll.
- Sätt på plastfolie eller lägg på en bakduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
- Pensla brödet med ett uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills brödet fått fin färg.Ta ut brödet, låt det vila i formen i 5 minuter. Vänd sedan upp brödet på ett galler och låt det svalna