Bröd 


20 g jäst

2 dl mjölk

1 msk strösocker

½ tsk salt

75 g smör, mjukt

1 ägg

7 dl vetemjöl

smör till formen


Pesto fyllning:


2 krukor basilika

1/2 dl pinjenötter

1 riven vitlöksklyfta

1 dl finriven parmesanost

1 1/2 dl olivolja

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar



Gör såhär:

  1. Smörj en avlång form som rymmer minst 1 ½ liter eller lägg i en bit bakplåtspapper. 
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken.Rör i socker, salt, lite smör i taget och ägget. 
  3. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig i cirka 10 minuter. 
  4. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 1 timme. Gör peston: mixa alla ingredienser. 
  5. Sätt ugnen på 185 grader. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Baka ut degen till en rektangel, ½–1 centimeter tjock. 
  6. Bred på peston rulla ihop degen på längden. Skär degen i tre remsor på längden och fläta ihop remsorna. 
  7. Lägg flätan i formen och vik in den ena kanten åt det ena hållet och den andra kanten åt motsatt håll. 
  8. Sätt på plastfolie eller lägg på en bakduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. 
  9. Pensla brödet med ett uppvispat ägg. 
  10. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills brödet fått fin färg.Ta ut brödet, låt det vila i formen i 5 minuter. Vänd sedan upp brödet på ett galler och låt det svalna


(null)


(null)