Cupcakes


2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 tsk vaniljpulver 

2 dl vetemjöl 

1 dl kakao

1 stort ägg

1 dl mjölk

1 dl rapsolja

1 dl hett vatten


Gör såhär: 


  1. Blanda socker, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
  2. Sikta ner mjöl och kakao.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och olja hastigt i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna med en ballongvisp. 
  4. Tillsätt det heta vattnet lite i taget. Blanda till en slät smet.
  5. Fördela smeten i 12 muffinsformar m, använd en muffinsplåt. 
  6. Grädda i mitten av ugnen 16-18 minuter. Testa med provsticka, den ska vara torr. Ta ut och låt svalna helt innan du fyller dom. 


Smörkola: 


2 1/2 dl grädde

3 msk socker

1/2 dl ljus sirap

1 msk smör


Gör såhär: 


  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 30 minuter.
  2. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Låt kallna. 
  3. Fyll dina avsvalnade cupcakes. 


Italiensk maräng:


4 st äggvitor 

0,5 dl vatten 

2,25 strösocker


Gör såhär:

  1. Koka upp vatten och socker till 121 grader, när den når cirka 110 grader, vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
  2. Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
  3. Spritsa rundlar på cupcakesen och bränn av. 


Chokladsmörkäm: 


300g smör, rumstempererat 

3 dl florsocker 

100g mjölkchoklad 


Gör såhär:


  1. Vispa smör och florsocker riktigt vitt och pösigt. 
  2. Smält chokladen och låt den svalna. 
  3. Blanda i chokladen försiktigt i smörkrämen. 
  4. Spritsa rundlar på cupcakesen. 



(null)


(null)


(null)