Cupcakes
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 stort ägg
1 dl mjölk
1 dl rapsolja
1 dl hett vatten
Gör såhär:
- Blanda socker, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
- Sikta ner mjöl och kakao.
- Vispa ihop ägg, mjölk och olja hastigt i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna med en ballongvisp.
- Tillsätt det heta vattnet lite i taget. Blanda till en slät smet.
- Fördela smeten i 12 muffinsformar m, använd en muffinsplåt.
- Grädda i mitten av ugnen 16-18 minuter. Testa med provsticka, den ska vara torr. Ta ut och låt svalna helt innan du fyller dom.
Smörkola:
2 1/2 dl grädde
3 msk socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör
Gör såhär:
- Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 30 minuter.
- Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Låt kallna.
- Fyll dina avsvalnade cupcakes.
Italiensk maräng:
4 st äggvitor
0,5 dl vatten
2,25 strösocker
Gör såhär:
- Koka upp vatten och socker till 121 grader, när den når cirka 110 grader, vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
- Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
- Spritsa rundlar på cupcakesen och bränn av.
Chokladsmörkäm:
300g smör, rumstempererat
3 dl florsocker
100g mjölkchoklad
Gör såhär:
- Vispa smör och florsocker riktigt vitt och pösigt.
- Smält chokladen och låt den svalna.
- Blanda i chokladen försiktigt i smörkrämen.
- Spritsa rundlar på cupcakesen.