
Varav detta namn?! Äpple och kolakvartar? Jo.. rutor används allt för ofta i bakvärlden så detta fick bli en kvart istället! Äpplen är väl en fantastisk ingrediens, kan användas till så himla mycket i både bakning och matlagning. Istället för äppelpaj så blev det denna kreation. Mördegsbotten, en krämig äppelfyllning toppad med mördegsmul och mandel. Kakan är gjord i en form med måtten 20x20 med löstagbar botten.
Till bottnen: använd mitt grundrecept för mördeg. Sätt ugnen på 175 grader. Efter mördegen vilat färdigt tryck ut 3/4 av degen i en smörad form och grädda i ugnen 7 minuter. Ta ut och låt svalna något.
Äppelfyllning:
3 äpplen
2 ägg
1 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk vaniljsocker
Gör såhär:
Skala och tärna äpplena. Vispa ihop övriga ingredienser och rör ner äpplena. Häll på fyllningen på mördegen och ta den sparade mördegen och smula på kakan Grädda i ugnen tills fyllningen har stannat. (Kolla i mitten genom att skära en skåra och se att fyllningen inte är rinnig) om du vill som mig ha lite mandel på så lägg på hyvlad mandel dom sista minuterna så den inte bränns. Mandel bränner lätt! Ta ut kakan när den har fin färg och låt svalna.
Kolasås:
10 werthes kolor
2msk grädde
Gör såhär:
Smält ihop på låg värme och ringla över kakan. Jag hade en nypa flingsalt över också och det är verkligen att rekommendera! Smaklig fika hörre ni ni!
