
Chokladens chokladigaste chokladbakelse. Med en uns av chili och havssalt för att inte barnen ska få för sig att norpa alla!
Jag har använt mig av silikonformar ifrån silikomart. Tacka gudarna för silikonformar alltså, ni som inte har dom.. SKAFFA! Bästa köpet någonsin. Bakning blir så mycket bättre och roligare med silikonformar.
Hallongelé:
150 g frusna hallon
2 gelatinblad
1dl socker
Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp hallon och socker i 5 minuter och lägg sedan i gelatinbladen. Låt svalna något. Häll sedan i en silikonform formad som en kupol som passar i cylinderformen. In i frysen i 3 timmar.
Chokladbotten:
50 g smör
50 g mjölkchoklad
0,75 dl strösocker
0,5 dl brunt farinsocker strö
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
0,75 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 krm chilipasta
Gör såhär:
Smöra och mjöla silikonformen, jag använde formen med 8 cylindrar. Smält smör och choklad på låg värme. Blanda resten av ingredienserna i en bunke, tillsätt smör och chokladblandningen och blanda till en jämn slät smet. Fyll cylindrarna 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna och ta ut dina chokladbottnar ifrån formen för nu ska du göra chokladmousse!
Mjölkchokladmousse:
1 gelatinblad
4 dl grädde
150 g mjölkchoklad
Gör såhär:
Lägg gelatinbladet i blöt. Vispa 3 dl av grädden den ska vara fast. Koka upp 1 dl grädde och lägg i gelatinbladet. Smält chokladen på låg värme i micron och häll över den grädden med gelatinbladet. Blanda till en slät kräm och blanda i den vispade grädden.
Nu tar du cylindern silikonformen som du använde till chokladbottnen. Fyller upp med chokladmousse och trycker ner din frysta hallongelé. Så när man sedan delar denna bakelse på mitten ser man en hallonkupol i chokladmoussen. Magiskt! Sedan skjutsar du in dina puckar i frysen minst 3 timmar.
Dags för glaze!
Chokadglaze:
2 gelatinblad
2 dl grädde
200 gram mörk choklad (minst 55% kakao)
Gör såhär:
Blötlägg gelatinbladen. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och lägg i gelatinbladen. Häll grädden över chokladen låt svalna till 38 grader.
Dags för montering! Lägg upp din botten på ett fat. Ta ut dina chokladmousse och hallongelépuckar ur frysen och lägg på ett galler. Häll över chokladglazen på moussen och lägg dom sedan försiktigt på bottnarna. Nu är det bara det roligaste kvar! Pynt! På mina har jag flingsalt, hallon och bladguld. Bara din fantasi som sätter gränser. Have fun!