
Sött syrligt härligt! Somrigt värre! Ibland säljer butikerna ut lite trötta citroner och lime(limes). Då passar denna donnan på att köpa på sig! Svärmor gav mig ett tips att frysa in i istärningar och sedan lägga i en påse och ha i frysen. Brukar även lägga i lite zest i isfacken. Perfekt både till bakning och drinken! Men nu kommer recept på en paj i världsklass. Pajen är bakad i en form med avtagbar botten med måtten 36x13cm.
Botten:
150g mariekex
100g smält smör
Gör såhär:
Ställ ugnen på 175 grader. Mixa kexen i matberedare och häll i smöret, fortsätt mixa 30 sek. Tryck ut i din pajform. Grädda i ungen 10 min.
Fyllning:
0,5 dl limejuice + zest
0,5 dl citronjuice + zest
1 burk med sötad kondenserad mjölk
5 äggulor
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser och häll i på pajbottnen. Sänk ugnen till 150 grader och grädda i ugnen 10 minuter. Låt svalna i minst tre timmar. Lät min stå i kyl över natten så den satte sig ordentligt.
Hallonmaräng:
60g frusna hallon
1 äggvita
1 dl socker
Gör såhär:
Koka upp hallonen och passera dom genom en finmaskig sil. Låt svalna.
Vispa äggvitan med elvisp över vattenbad och tillsätt lite av sockret i taget. När alla sockerkristallerna är borta tar du av marängen ifrån vattenbadet och tillsätter hallonpurén och vispa tills marängen är kall.
Vaniljmaräng:
1 äggvita
1 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk vaniljsocker
Vispa äggvitan över ett vattenbad och häll i lite av sockret i taget. När alla sockerkristallerna är borta så ta bort marängen ifrån vattenbadet, häll i vaniljpulver och vaniljsocker och fortsätt vispa till marängen är kall.
Spritsa på pajen. Viktigt att pajen är helt kall när du spritsar marängen så den inte smälter. Enjoy!