Ojojoj! Vilket recept, inte för att skryta men detta måste ni prova! En liten godisbit eller lägg till en klick grädde så har du lördagens dessert! 

Jag har använt en form som är 20x20cm med löstagbar botten. Vill man ha den lite tunnare så ta en 20x30cm form vetja! Klä in formen i bakplåtspapper.

Mördeg: 

150 g kallt smör 

4dl vetemjöl

0,5 dl florsocker

1 ägg 

1 nypa salt 

 

Gör såhär: 

Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl, florsocker och salt. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte en mördeg. Tryck ut degen i formen och grädda i ugnen på 200 grader i 15 minuter. Låt svalna. 

 

Smörkola: 

1,5 dl grädde

1,5 dl ljus sirap 

1,5 dl socker 

150g smör 

1 krm vaniljpulver 

 

Gör såhär: 

Koka grädde, sirap och socker till 130 grader eller gör ett kulprov efter 20-30 min kokning. Tärna smöret och rör i kolan till sist rör i vaniljpulvret. Häll på kolan på den svala mördegen och låt kolan svalna och stelna helt. 

 

Chokladganach: 

300g choklad (jag hade en 55% belgisk choklad) 

2 dl grädde. 

 

Gör såhär: 

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Värm grädden och häll på chokladen, vänta 1 minut och sedan rör du till en slät chokladkräm. Häll direkt på kolan och strö över hackade hasselnötter eller någon annan nöt som du gillar bättre. Låt svalna och stelna i rumstemperatur. Kakan kan sedan med fördel förvaras i kyl. Enjoy!!