Fick supermycket respons på min sommartårta med smakerna fläder, päron, hallon, persika och passionsfrukt. Ja denna kombon kan ju knappast bli annat än bra! Många väljer en chokladig tårta men min favorit är absolut fräscha och friska smaker. Så nu kör
vi ett recept!
Tårtbotten:
3 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
0,5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk citronsaft
Cest ifrån 1 citron
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
2. Klä en springform 18cm i diameter.
3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
4. Blanda alla torra ingredienser och sikta i äggblandningen. Vänd samman.
5. Vänd försiktigt i mjölk, citroncest och citronsaft.
6. Grädda mitt i ugnen ca 40-45 min, testa med en sticka så den är torr.
Persika, hallon och passionsfruktspannacotta:
100 g persika i sockerlag
80 g frusna hallon
50 g passionsfrukt
2 gelatinblad
1 dl socker
2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
Gör såhär:
1. Blötlägg gelatinbladen.
2. Mixa persikorna till en puré.
3. Koka hallonen och passionsfrukten och sila bort kärnorna.
4. Värm alla ingredienser utom gelatinbladen i en kastrull.
5. Smält ner gelatinbladen.
6. Häll pannacottan i en silikonform 15cm i diameter och ställ i frysen.
Päron och flädermousse:
2,5 dl fläderkoncentrat
2 st konserverade päron i sockerlag
4 gelatinblad
3 dl grädde
0,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
Gör såhär:
1. Blötlägg gelatinbladen.
2. Vispa grädden, vaniljpulver och sockret fast.
3. Värm fläderkoncentratet och smält i gelatinbladen. Låt svalna men inte stelna.
4. Tärna päronen och vänd i grädden tillsammans med den avsvalnade flädern.
Jordgubbsmousse:
250 g frusna jordgubbar
1 dl socker
3 dl grädde
4 gelatinblad
1 tsk vaniljpulver
Gör såhär:
1. Koka jordgubbar och socker så det blir en kompott, jordgubbsmos.
2. Blötlägg gelatinbladen i minst 10 min.
3. Smält gelatinbladen i jordgubbarna. Låt svalna.
4. Vispa grädden och vaniljpulver.
5. Vänd i jordgubbarna i grädden.
Smörkräm:
450 g smör rumstempererat
3 dl florsocker
Gör såhär:
1. Vispa ihop tills det blir riktigt vitt och fluffigt.
Marängsmörkräm:
4-5 äggvitor (170g)
2,75 dl socker (250g)
450 g smör, rumstemperat
Gul pastafärg
1 msk vaniljsocker
Gör såhär:
1. Värm äggvitorna och sockret över vattenbad till 65-70 grader.
2. Häll sedan över marängsmeten i en assistent och vispa den kall,
3. Tillsätt sedan lite smör i taget.
4. Tillsätt vaniljsocker
5. Ta bort 1/4 av smörkrämen som ska vara vit 6. Tillsätt önskad mängd gul pastafärg och blanda väl.
Montering:
1. Förbered en tårtring 18 cm i diameter.
2. Skär tårtbotten i tre delar, lägg ner en botten i tårtringen.
3. Lägg på hälften av jordgubbsmoussen och tryck sedan i den frusna pannacottan och lägg på resten av jordgubbsmoussen.
4. Lägg på en botten och häll på päron och flädermoussen.
5. Lägg på den sista bottnen och låt stå i kylen minst 4 timmar.
6. Förlös tårtan och ställ på ett tårtfat och täck med ett tunt lager smörkräm och ställ i kylen i 1 timme.
7. Spackla sedan tårtan med den gula marängsmörkrämen och sedan blandar du vit och gul marängsmörkräm i en spritspåse med stjärntyll och gör ett fint mönster uppe på tårtan.
8. TIPS! Var noga med spacklingen.
9. Dekorera och låt sommarfantasin flöda. Blommor och frukt hör sommaren till 🌸


